• Programma voor preventie van blessures en verbeteren van prestaties

  VV RCS maakt gebruik van een specifieke warming-up om de kans op knieblessures te verminderen. In samenwerking met PMC In Balans – Fysiotherapie & Revalidatie wordt de warming-up geïmplementeerd binnen de vereniging vanaf de leeftijd MO15 en JO15.

  Aanleiding:

  Join(t)Forces is een initiatief van Spomed, een gespecialiseerd sportmedisch centrum en dr.
Thomas Patt, orthopedisch chirurg.
Aanleiding voor het ontwikkelen van Join(t)Forces is hun ambitie om op zowel lokaal als op landelijk niveau, een gestandaardiseerd oefenprogramma als warming-up te introduceren ter preventie van knieblessures.

  Achtergrond:

  Sport is belangrijk voor de gezondheid van het kind. Maar zodra blessures ontstaan, kan de tol erg hoog zijn. Een tol met soms grote gevolgen op korte, maar ook op lange termijn.

  Warming-up:

  Join(t) Forces bestaat uit een uitdagend en effectief trainingsprogramma als warming-up ter preventie van blessures bij kinderen. Door deze warming-up kan de kans op blessures met 50-70% afnemen. Naast blessurepreventie zorgt de warming-up ook voor een prestatieverbetering, doordat de bewegingskwaliteit van de kinderen verbetert.

  Testen:

  Naast een warming-up biedt Join(t) Forces ook testen aan. Deze testen onderzoeken de bewegingskwaliteit van de kinderen. Een goede bewegingskwaliteit geeft bescherming tegen blessures. Eén veldtest kan een grove indicatie geven van de bewegingskwaliteit. Wanneer in de veldtest aandachtspunten worden gevonden kan het zijn dat wij u benaderen en u het advies geven om een aanvullende test te doen. Aan de hand van de uitkomst van deze test wordt een aanvullend mogelijk individueel oefenprogramma aangeboden om de blessure kans te verkleinen.

  Uitvoering:

  De trainers van JO17-1, JO19-1 en VR-1 hebben afgelopen periode een uitleg gehad van Jouri van den Broeke (Master Sportfysiotherapeut) hoe men de warming-up moet uitvoeren. Ze hebben de beschikking over video’s en ander materiaal die dit moet ondersteunen. Binnenkort wordt er een moment gepland om alle kinderen van deze groepen te screenen op het blessurerisico. Alle ouders van deze kinderen ontvangen hiervoor nog apart bericht om hun toestemming te geven.

  Vanaf komend seizoen wordt de uitvoering uitgebreid naar de overige teams. Voor vragen kan men direct contact opnemen met Jouri (J.vandeBroeke@pmcinbalans.nl)

  Voor een onderzoek van kinderen van 16 jaar of jonger is toestemming van de ouders/verzorgers  nodig. Het formulier is hier te downloaden.